خمیر دندانها خواص مهم و تنوع زیادی دارند به گونه ای که وقتی وارد فروشگاه های بزرگ می شوید تنوع رنگ و اندازه خمیردندانها شما را دچار سردرگمی و حتی تردید می کند. در این مقاله سعی شده تا سوالات متداول درباره خمیردندانها پاسخ داده شود تا در انتخاب آنها دچار سردرگمی نشوید.
در ابتدا خمیردندان به شکل فعلی کاربردی نداشت و مردم از پودر به جای خمیر استفاده می کردند تا اینکه در سال 1938 میلادی اولین خمیردندان به شکل امروزی ساخته شد. در کشور ما از خاکستر برای شستشوی ظروف و همچنین دندانها استفاده میشده است. در کشورهای عربی مخصوصاً عربستان سعودی از ساقه گیاه مسواک برای تمیز کردن دندانها استفاده میکرده و می کنند. در بعضی از کشورها از خاکستر پوسته تخم پرندگان به جای خمیردندان استفاده میکردند.
این خمیردندانها دارای ذرات بسیار ریز کربن فعال هستند و به همین دلیل به جای رنگ خوشایند معمولی خمیردندان، ظاهری سیاه رنگ دارند که شاید مورد پسند همگان نباشد. ذرات کربن آنقدر ریز هستند که راحت تر از ذرات رنگدانه های خوراکی ها در درز های بسیار ریز مینا رسوخ می کنند. همچنین ذرات کربن می توانند در دندان های ترمیم شده مخصوصاً دندان های جلویی که با مواد همرنگ دندان ترمیم می شوند رسوب کنند و باعث بدرنگی آنها شوند.
مسلم است که هرچه خمیردندان کمتری مصرف کنیم از خواص آن کمتر بهرمند می شویم ولی به این معنا نیست که دچار اسراف در مصرف بشویم.
در افرادی که پوسیدگی شدید دندان ندارند و بهداشت دهان و دندان آنها در سطح خوبی است، به اندازه ای که نصف موهای مسواک را بپوشاند کافی است. اما بعضی پژوهشگران معتقدند به اندازه یک نخود کافی است.
اما کسانی که بهداشت خوبی ندارند و پوسیدگی دندان در آنها زیادتر است کل سطح موهای مسواک را با خمیر دندان بپوشانند. برای اینکه خمیر دندان کافی برای تمام دندان ها بر روی موهای مسواک بماند لازم است خمیردندان را با فشار بین موهای مسواک تزریق کنید و یا اینکه وقتی خمیر دندان را بر روی موهای مسواک گذاشتید چند ضربه از زیر به سر مسواک بزنید تا خمیردندان بین موهای مسواک نفوذ کند.
بعضی از پژوهشگران معتقدند که شستن دهان بلافاصله پس از مسواک سبب میشود ترکیب فلوراید خیلی زود از روی دندانها پاک شود به همین دلیل توصیه میکنند پس از پایان مسواک فقط دهان تخلیه شود و پس از گذشت چند دقیقه شستشوی دهان انجام شود تا فرصت کافی برای تأثیرگذاری فلوراید فراهم گردد.
بیشتر خمیردندانها دارای ترکیبات ضد باکتری هستند و اگر به طور دائم از آنها استفاده شود ممکن است باکتری های دهان به آنها مقاوم شوند و تأثیرگذاری آنها کم شود به همین دلیل توصیه میشود از خمیردندانهایی استفاده کنید که ترکیبات مشابه نداشته باشند. اگر روی خمیر دندان را بخوانید ترکیبات آن را خواهید یافت.
زمانی که کودک این توانایی را پیدا کند که خمیردندان را قورت ندهد میتواند از خمیردندان استفاده کند لذا تا این زمان از مسواک به تنهایی استفاده کند. حتی ژل های کودکانه منع مصرف دارد.
دلیل منع مصرف این است که میزان فلوراید موجود در خمیردندان به قدری زیاد است که فقط برای استفاده موضعی کاربرد دارد و اگر به طور دائم کودک آن را قورت دهد میتواند باعث بیماری فلورزیس در دندانها و بیماریهای دیگر در سایر نقاط بدن شود.
بیشتر خمیردندان های موجود در بازار دارای فلوراید هستند و برای حمایت از کارگران ایرانی بهتر است از انواع ایرانی خریداری کنید منتها یادتان باشد بهتر است یک در میان از خمیردندانهایی استفاده کنید که ترکیبات مشابهی نداشته باشند. با مطالعه ترکیباتی که بر روی خمیردندان نوشته شده است می توانید با آنها آشنا شوید.
در خمیردندان crest pro Health از چربیهای حیوانی مانند خوک استفاده میشد اما در خمیردندان های فعلی مثل اینکه استفاده نمیشود.
در فرمولاسیون بعضی از خمیردندان ها الکل وجود دارد که علاوه بر اشکال شرعی در استفاده از این نوع خمیردندان، خشکی دهان ایجاد می کنند. موقع خریداری محصولات خارجی و یا ایرانی حتماً ترکیبات تشکیلدهندة آن را که بر روی تیوپ نوشته است بخوانید.
چند سالی است که خمیردندان های گیاهی به بازار عرضه شده است. معمولاً عصاره گیاهان را با استفاده از الکل به دست میآورند و همان طور که میدانید الکل باعث خشکی دهان میشود. استفاده از خمیردندان های دارای الکل را مخصوصاً در روزه داری ماه رمضان محدود نمایید. درباره خمیردندان های گیاهی مطالعاتی انجام شده است و خواص ضد میکربی تعداد محدودی از آنها مورد تأیید است. مزه خمیردندان های گیاهی برای خیلی از افراد قابل تحمل نیست. بنابراین در انتخاب خمیردندان گیاهی حتماً از دندانپزشک خود راهنمایی بخواهید.
فرمولاسیون ژل و خمیردندان اختلاف زیادی با هم ندارند اما مهمترین اختلاف آنها این است که در ژل دندان معمولاً ترکیبات ساینده کمتری به کار میرود و برای افرادی که به تحلیل لثه دچار هستند مناسبتر است.
تحقیقات بسیار زیادی نشان میدهد که فلوراید باعث استحکام دندانها میشود به همین دلیل در کشور آمریکا علاوه بر خمیردندان در دهانشویه و حتی در بعضی از ایالتها در آب آشامیدنی فلوراید وجود دارد. وقتی فلوراید این قدر بیخطر است که در آب آشامیدنی اضافه میشود وجود آن در خمیردندان و دهانشویه قطعاً بلامانع است. البته میزان فلوراید در خمیردندان بسیار بیشتر از آب آشامیدنی می باشد.
خمیردندان ضد بوی دهان معمولاً تمام ترکیبات خمیردندانهای معمولی را دارد بعلاوه ترکیباتی که میتوانند باعث خنثی سازی لحظهای ترکیبات بد بوی دهان شوند.
نکته: نوار رنگی که بر روی تیوب خمیردندان ها دیده می شود ربطی به مواد داخل آن ندارد و نباید ملاک انتخاب محصول بهداشتی قرار گیرد.
در کارخانجات تولید کننده خمیردندانها دستگاه هایی برای پرکردن خمیردندان وجود دارد که وقتی نوار رنگی چاپ شده بر روی ته تیوب در مقابل چشم الکترونیک آن قرار می گیرد سیگنالی به دستگاه داده می شود که بلافاصله باید ته تیوب را بندد. این علامت رنگی بر روی تیوب های مختلف متفاوت است و ربطی به محتویات داخل تیوب خمیردندانها ندارد.
منبعی برای مطالعه بیشتر : https://www.mouthhealthy.org/en
دیدگاه شما